Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri

Ministrul Lucia Varga: Principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri
Publicat: 06/04/2013, 19:35
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, susține că principala cauză a inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale, iar în perioada 1990 – 2011 România a pierdut cinci miliarde de euro tăindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a afirmat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Alba Iulia, că în ultimii ani tăierile ilegale de pădure au devenit un fenomen „puternic”, inundațiile fiind efectele acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Principala cauză a producerii inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Am primit un raport al Curții de Conturi cu cifre îngrijorătoare: începând cu 1990 și până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce înseamnă că România a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundațiile sunt efectele acestor tăieri ilegale și ați văzut, în ultima perioadă inundațiile provocate de scurgeri de pe versanți, de torenți, sunt din ce în ce mai prezente”, a spus Varga.

Aceasta a adăugat că autoritățile acționează întărind cadrul legislativ, în așa fel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor.

„Acționăm în două feluri, pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteți controalele și vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devastează pădurile din România”, a afirmat Varga.

Potrivit acesteia, în cazul inundațiilor acțiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, în așa fel încât persoanele afectate să treacă peste perioada grea.

„Pe termen mediu și lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, care practic sunt ca și niște mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare și să-l amenajăm așa cum se întâmplă și în Germania și în alte țări civilizate, de la izvoare și până la vărsare. Trebuie să facem lucrări de combatere de torenți, lucrări de amenajare constând în baraje, apoi să trecem la îndiguiri, apoi să facem și zone umede în care râul să poată să se și relaxeze. Și ne mai interesează un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrările acestea să fie cheltuiți cu eficiență. Am lucrări în cadrul ministerului care sunt începute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceaușescu. Am peste 300 de lucrări începute și neterminate. Unele au acum prioritate. Celor care au un grad de realizare de 80 la sută le alocăm cu prioritate bani pentru a le putea finaliza și de a-și atinge scopul pentru care au fost proiectate – de a apăra cetățenii de inundații, cele care au un grad de finalizare de 50 la sută sperăm să le finalizăm în patru cinci ani, iar pentru celelalte căutăm finanțări europene pentru a le putea face cât mai rapid”, a conchis ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

În ultimele zile, inundațiile au afectat 125 localități din 15 județe și aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuințe fiind inundate, iar patru persoane din Aninoasa (județul Hunedoara) fiind evacuate ca urmare a alunceărilor de teren și cazate la rude, conform unei situații prezentate, vineri, la Guvern.

Localități au fost afectate în județele Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Suceava, Vâlcea și Vrancea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Politico: Cum a încercat Putin să pună stăpânire pe agențiile de spionaj ale Austriei. Următoarea...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
La doar opt ani, Maria a plătit cu viaţa pentru o cratiţă. Unchiul, care i-a...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
ORDINUL a fost dat deja în Europa. Regulile care vor fi OBLIGATORII și în România
Vacanță în Grecia. Reguli noi pentru șoferii români
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce vrea NASA să folosească Soarele ca pe un telescop uriaș?
×